Niepełnosprawność dotyka wiele osób zamieszkujących teren Diecezji Drohiczyńskiej.  Rozumiejąc potrzeby osób niepełnosprawnych i znając problemy z jakimi borykają się ich rodziny Caritas Diecezji Drohiczyńskiej przy wsparciu Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych, od lutego 2010 roku prowadzi w Sokołowie Podlaskim Diecezjalny Ośrodek Wsparcia dla Osób Niepełnosprawnych, zwany w skrócie „DOWON”.  Mieści się on w Domu Miłosierdzia im. Jana Pawła II w Sokołowie Podlaskim.

W DOWON osoby niepełnosprawne korzystają z szerokiego wachlarza poradnictwa i wsparcia. Polega ono na udzielaniu porad dotyczących prostych zapytań związanych np. z dofinansowaniem do turnusów rehabilitacyjnych, czasem pracy osób z umiarkowanym i znacznym stopniem niepełnosprawności, możliwością uzyskania karty parkingowej, pomoc w zredagowaniu CV, itp. poprzez porady prawne, wsparcie psychologiczne, doradztwo zawodowe, porady z zakresu rehabilitacji leczniczej, aż do kompleksowego rozwiązywania problemów wynikających z niepełnosprawności.

W Ośrodku od 01.04.2019r. prowadzona jest terapia neurologopedyczna.

Poza działaniami stacjonarnymi Diecezjalny Ośrodek Wsparcia dla Osób Niepełnosprawnych organizuje Spotkania Informacyjne dla osób niepełnosprawnych, którym trudno dotrzeć do Sokołowa Podlaskiego.

Świadczone w DOWON usługi służą rozwojowi regionalnej i lokalnej społeczności osób niepełnosprawnych i zaspokajaniu ich potrzeb, zwiększaniu samodzielności osób niepełnosprawnych, zwalczaniu bezrobocia i przeciwdziałaniu ich wykluczeniu społecznemu.