Spotkanie informacyjne dla osób z niepełnosprawnościami w Bielsku Podlaskim

W dniu 28 czerwca 2022 roku pracownicy Diecezjalnego Ośrodka Wsparcia dla Osób Niepełnosprawnych Caritas Diecezji Drohiczyńskiej przeprowadzili spotkanie informacyjne dla osób z niepełnosprawnościami, którzy mieszkają w Bielsku Podlaskim i powiecie bielskim.

Zebranych gości przywitał koordynator Diecezjalnego Ośrodka Wsparcia dla Osób Niepełnosprawnych pani Urszula Lusińska. W swoim słowie skierowanym do osób z niepełnosprawnościami przedstawił w skrócie historię Diecezjalnego Ośrodka Wsparcia dla Osób Niepełnosprawnych w Sokołowie Podlaskim, a także zaznaczyła potrzebę kontynuacji zadań jakie podejmuje DOWON wobec tej grupy społecznej.

Dużym zainteresowaniem wśród uczestników Spotkania cieszyły się tematy jakie były poruszane przez specjalistów pracujących w Diecezjalnym Ośrodku Wsparcia.

Radca prawny Sylwia Kamińska pracująca w Diecezjalnym Ośrodku Wsparcia dla Osób Niepełnosprawnych w Sokołowie Podlaskim poruszyła zasady ochrony danych osobowych, w tym danych zawartych w takich dokumentach jak dokumenty medyczne, orzeczenia o stopniu niepełnosprawności, umowy, itp. Przez prawnika pracującego w DOWON był poruszany także temat  zawierania i podpisywania umów, w tym umów o pracę i ich ważności.

Psycholog Emilia Rowicka  wygłosiła wykład w formie warsztatów dotyczący emocji jako ważnego aspektu w funkcjonowaniu osoby z niepełnosprawnościami.

Kolejnym etapem spotkania informacyjnego było wystąpienie specjalisty ds. rehabilitacji pani Moniki Kobus, które dotyczyło sposobów niwelowania napięcia mięśniowego spowodowanego różnymi czynnikami.

Doradca zawodowy, przedstawił uczestnikom spotkania jak praca zawodowa pozytywnie wpływa na zwiększenie samodzielności osób niepełnosprawnych. Osoby z niepełnosprawnościami mogły dowiedzieć się z jakich form wsparcia mogą korzystać by zdobyć pracę oraz ją utrzymać.

Spotkanie Informacyjne zostało współfinansowane ze środków Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych.